Mükemmellik Rabbimiz olan Allaha karşı yerine getirilen güzel kulluğun ve zararsız, faydalı ve nazik davranışları kapsayan güzel ahlakın bütünleşmesiyle gerçekleşir. Kemale ermek sadece kulluk ile değil, sadece ahlakla değil her ikisinin bütünleşmesiyle oluşur.
İbadeti yerine getirmeye çalışıp kötü ahlaka sahip bir Müslüman kardeşimizin kemale ermesi zordur. Hakka karşı kulluğu yerine getirmeyen bir kişi toplumda iyi davranışlar ortaya koyabilir. Ancak böyle bir kişiliğinde kemale ermesi çok daha zordur.
Bilindiği gibi üstünlük takvadadır. Buda kamil iman, salih amel ve güzel davranışlarla geniş bir deyimle güzel ahlakla meydana gelir. bir tarafı eksik kalırsa üstünlük zaafa uğrar. Kişilik zafiyete düşer. Edep sahibi kamil bir mümin olmanın şartı Hakka ve halka hakkını en güzel şekilde vermektir. Dikkat edilecek hususu ise hakka hakkını vermeyen bir kul halka hakkını da tam veremez. Hakka hakkını vermenin göstergesi ona kulluğu eksiksiz yapmaya gayret etmektir. Devamında halka hakkını vermek niyetiyle halka her alanda siyası, iktisadi, sosyal alanlarda güzel davranışlarda bulunmak ve yanlış davranışlarda bulunmamaktır. Böylece maddi ve manevi dünya güzelleşir ve güzel sona erişilir. Buda iyi güzel hareketleri içeren edeple sağlanır.
Göz ardı edilmemesi gereken mükemmelliğin yada diğer bir deyimle kemale ermenin ilk adımı ilk önce Hakka hakkını vermek, daha sonra zaten rahmet kalbe geldiğinden halka ve daha geniş bir bakışla tüm kainata hakkını vermek
Ahlaki davranışlar ve kullukla ilgili pek çok ayet ve hadis mevcuttur. Bunları kaynaklarından öğrenmek ve hayatımıza uygulamak insanı rabbine yaklaştıracaktır. Bu ayet ve hadislerin birkaçına değinirsek;
“ Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” Zariyat 56
“ ey iman edenler şeytanın adımlarını takip etmeyin. Kim şeytanın adımını takip ederse şunu bilsin ki o edepsizlikleri ve kötülüğü emreder. Eğer Allah’ın lütfu ve merhameti olmasaydı içinizden hiçbir kimse temize çıkmazdı Fakat Allah dilediğini arındırır. Allah işitir ve bilir.” nur 21
“ Sizin imanca en güzeliniz ahlakça en güzel olanınızdır. Hakim
“ mümin ihanet etmez, kötülemez, müstehcen konuşmaz ve hayasız olmaz.” Hakim
“ İmanı en kuvvetli kişi ahlakı en güzel ve hanımına en yumuşak olandır.” Tirmizi
Allah velilerinden Gavs-i sani “ Allah ü Teala ile aranızı güzel yapın. Yüce Allah hayır düşünen kulu sever.” diye tavsiyesine baktığımızda ilk adımın Yaratıcımız Allah’la bir sağlam bağlılığın kurulması ve daha sonra toplumla halkla sağlıklı ve güzel davranışları sunmalıyız.
Allah’la bağlılığımızı kuvvetlendirip salih imanla kulluğumuzu ve faydalı davranışlarımızla toplumla aramızı güzelleştirdiğimizde, ulaşacağımız netice Yüce Mevla’sına gerektiği gibi kulluğu yerine getiren ve kendini güzel davranışlarla kainata yerleştiren kamil bir kişiliktir. Bu kişilikte hem dünyamızı hemde ahiretimizi güzelleştirir.
Münircan 11.01.2018
Bu haber 1290 defa okunmuştur.