Dinimizin temel ibadetlerinden olan orucu ifa ettiğimiz bugünlerde Ramazan ayının sonlarına yaklaştık. Müslüman olarak bizler için Yüce Rabbimizin rahmetinin bir ifadesidir Ramazan ayı ve bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilen Kadir gecesi; Kadir gecesinin varlığını, Kitabımız Kuranı Kerimin indirildiği gece olduğunu ve bu gecenin bin aydan hayırlı olduğunu yüce Kitabımız Kuran-Kerimde Kadir süresindeki ayetlerinden açıkça öğreniyoruz.
“ Biz onu (Kur ’an-ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tan yeri ağarıncaya kadar süren bir selamettir.” Kadir süresi (1-5)
İşte bizlere yüce Rabbimiz tarafından anlatılan Kadir gecesi, ilk kaynağımız Kuranı Kerimin indirildiği ve değer açısından da bin aydan hayırlı olan bir gecemizdir.
Kadir Gecesinin Ramazan'ın hangi gecesine rastladığı çok rivayet olmakla birlikte, Ramazan'ın son on gününde ve tek günlerde aranması tavsiye edilmiştir. Ancak bize verilen bu gecemiz ne zaman ; bu tam açık değildir. Ramazan ayı içinde gizlendiği ve alimlerimizin çoğuna göre de 27. gecesi olduğu belirtilmiştir. Ama Müslümanlar için Kadir gecesi son on günde aranmalıdır.
(Kadir gecesini Ramazanın son on gününde arayın.)[Müslim siyam]
Bu açıdan bu geceye gereken değeri ve hakkını vermek konusunda üzerimize düşen vazifeyi en güzel şekilde yapmalıyız. Bu geceyi arayıp bulmalıyız. Bu geceyi bir Müslüman’ın nasıl geçirmesi gerekiyorsa, o şekilde geçirmeliyiz ki; bereketini, faydasını görelim.
Âişe (r.a)’dan şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Ramazan'ın son on günü girince, Nebi (SAV) ibadet konusunda daha da ciddî bir sa'y ü içtihâd arz ederlerdi. Gecesini ihya eder, ailesini de ibadet için uyandırırdı. “
"Kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir." Buhari, Siyam: 71
Alimlerimizde bu geceyi ihya için verdikleri tavsiyelerde şunları belirtmektedirler; Yüce Rabbimizin güzel isimlerini içeren Esma-ül Hüsna-ı tefekkür etmeli ve diğer ilimleri öğrenmeli, mesela ilmihal okumalı, kaza namazı kılmalı, Kur’ an-ı Kerim okumalı, dua etmeli, zikir etmeli, tövbe ve istiğfar etmeli , sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevaplarını ölü ve yaşayan bütün müminlere göndermeli!
Bu hadislere baktığımızda Kadir gecesini bulmak için son 10 gününün gecelerini tamamen ibadetle zikirle ve dualarla geçirmemiz gerekecek ve böylece Kadir gecesini bulma imkanımız azami bir düzeyde olacak ve Yüce Rabbimiz affına mazhar olmamızda en yüksek düzeyde olacaktır. En güzeli bu şekilde ifa etmektir. Bu geceyi son on günde ararken geceyi ve gündüzü ihya etmede Allah Resulünün önemli bir sünneti olan itikaf yapılarak da geçirilebilir.
Ramazan ayının son 10 gününü ve gecesini de bu yüzden en güzel şekilde Allahın istediği, Allah Resulünün yaşadığı şekilde, ibadetlerini daha ciddi bir şekilde geçirelim. İşte Ramazan ayı içinde gizlenen bu bin aydan hayırlı geceyi arayıp bulduğumuzda ve hakkıyla ibadetle, zikirle ve dualarla geçirdiğimizde bu gece bizlerin affına vesile olacaktır. Ramazanın bayramına bereketli ulaşmamızı sağlayacaktır. M. Kemal MÜNİRCAN 08.07.2015
Bu haber 2117 defa okunmuştur.